Dzień Czekolady - „ Czekolada gorzka, mleczna, biała każda jest wspaniała”.

13.04.2018 Kategoria:

Niezmiennie uwielbiana na całym świecie, obecnie spożywana w różnych smakach i formach, dawniej przede wszystkim pita, przeznaczona tylko dla najbogatszych, serwowana jako rarytas na różnych uroczystościach -  oczywiście mowa o czekoladzie.

Dzień Czekolady świętujemy  12 kwietnia. Tego dnia  dzieci oddziału przedszkolnego kl.”0’   Publicznej Szkoły Podstawowej w Nagawczynie postanowiły poszerzyć swoją wiedzę na temat tego, skąd pochodzi i jak powstaje czekolada. Na zajęciach dzieci poznały historię czekolady, wysłuchały  wierszy i opowiadań  o tym smakołyku.  Na Dzień Czekolady przedszkolaki przygotowały piosenkę „Czekolada” oraz zaprojektowały opakowanie swojej ulubionej czekolady. Kulminacyjnym punktem  zajęć była degustacja różnych smaków czekolad.

Zajęcia przygotowały wychowawczynie przedszkolaków pani Małgorzata Moździoch i  pani Olga Rzeszowska  oraz  bibliotekarka z Filii Biblioteki Publicznej w Nagawczynie pani Beata Rakoczy.

Ciekawostki

Może nie wszyscy wiemy, ale czekolada ma mnóstwo właściwości dla naszego organizmu. Wszystko to jest zasługą wysokiej wartości kakao bogatego w witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze. Czekolada wykorzystywana jest w cukiernictwie przy wyrobie wszelkich deserów, musów, ciast, lodów, jest niezastąpionym składnikiem różnego rodzaju posypek i dekoracji  słodkich wyrobów, ale gorzka czekolada  może pasować w postaci gęstego sosu do różnego rodzajów mięs : wieprzowiny czy drobiu. Czekolada sprawdza się nie tylko  jako pyszna, zdrowa i słodka przekąska, która dodaje nam energii, ale  ma również pozytywne działanie stosowana zewnętrznie.

 Pamiętajmy jednak , że z czekoladą  tak, jak z wszystkim - warto pamiętać o umiarze.

 

Galeria zdjęć


Zapisano