Niezmiennie uwielbiana na całym świecie, obecnie spożywana w różnych smakach i formach, dawniej przede wszystkim pita, przeznaczona tylko dla najbogatszych, serwowana jako rarytas na różnych uroczystościach - oczywiście mowa o czekoladzie.
Dzień Czekolady świętujemy 12 kwietnia. Tego dnia dzieci oddziału przedszkolnego kl.”0’ Publicznej Szkoły Podstawowej w Nagawczynie postanowiły poszerzyć swoją wiedzę na temat tego, skąd pochodzi i jak powstaje czekolada. Na zajęciach dzieci poznały historię czekolady, wysłuchały wierszy i opowiadań o tym smakołyku. Na Dzień Czekolady przedszkolaki przygotowały piosenkę „Czekolada” oraz zaprojektowały opakowanie swojej ulubionej czekolady. Kulminacyjnym punktem zajęć była degustacja różnych smaków czekolad.
Zajęcia przygotowały wychowawczynie przedszkolaków pani Małgorzata Moździoch i pani Olga Rzeszowska oraz bibliotekarka z Filii Biblioteki Publicznej w Nagawczynie pani Beata Rakoczy.
Ciekawostki
Może nie wszyscy wiemy, ale czekolada ma mnóstwo właściwości dla naszego organizmu. Wszystko to jest zasługą wysokiej wartości kakao bogatego w witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze. Czekolada wykorzystywana jest w cukiernictwie przy wyrobie wszelkich deserów, musów, ciast, lodów, jest niezastąpionym składnikiem różnego rodzaju posypek i dekoracji słodkich wyrobów, ale gorzka czekolada może pasować w postaci gęstego sosu do różnego rodzajów mięs : wieprzowiny czy drobiu. Czekolada sprawdza się nie tylko jako pyszna, zdrowa i słodka przekąska, która dodaje nam energii, ale ma również pozytywne działanie stosowana zewnętrznie.
Pamiętajmy jednak , że z czekoladą tak, jak z wszystkim - warto pamiętać o umiarze.