SKĄD SIĘ WZIĘŁA CZEKOLADA? – DZIEŃ CZEKOLADY W NAGAWCZYNIE

13.04.2017 Kategoria:

Biblioteka Publiczna w Nagawczynie zorganizowała pogadankę dla przedszkolaków kl.”0” na temat DNIA CZEKOLADY, który obchodzimy 12 kwietnia. Spotkanie odbyło się 10 kwietnia w bibliotece. Historię czekolady oraz ciekawostki o czekoladzie przygotowała bibliotekarka Pani Beata Rakoczy. W bibliotece najpopularniejszą książką o czekoladzie dla dzieci jest książka Charlie i fabryka czekolady Roalda Dahla. Na spotkaniu czytano rozdział z tej książki pt. „Hala Czekoladowa – Czekoladownia”.

Wszyscy wiemy, że czekolada poprawia nastrój, wywołuje uczucie zadowolenia, wpływa na układ krążenia, rozjaśnia umysł, zwiększa przypływ energii. Pamiętajmy, aby spożywać czekoladę w umiarkowanych ilościach. Na koniec spotkania dzieci mogły degustować się tym wspaniałym smakołykiem.

„ Jest brązowa, smaczna w sreberko owinięta,
każde dziecko chcę ja zjeść niczym cukierka.”

Kilka ciekawostek o czekoladzie

Historia czekolady sięga 3000 tysięcy lat. Dla pierwotnych mieszkańców Ameryki Południowej: Olmeków, Azteków i Inków, ziarna kakaowe były tak cenne jak złoto. Używali ich jako środka płatniczego, jako lekarstwo i jako podstawy napoju zwanego chocolatl. Hiszpański odkrywca Ferdynand  Cortez  kiedy przybył po raz pierwszy do Meksyku, król Azteków Montezuma podarował mu oprócz złota również ziarna kakao, które zabrał je ze sobą do Europy. Ale droga wyprodukowania z nich czekolady była jeszcze bardzo daleka. Na początku na drogocenne ziarna mogli sobie pozwolić tylko bardzo bogaci ludzie. Czekolada królowała na dworach. Stanisław August Poniatowski ostatni z królów Rzeczypospolitej, opuszczając pośpiesznie Wawel, w pośpiechu zabrał ze sobą wiele cennych rzeczy, oprócz jednej. Rządca zamku znalazł  tą dziwną rzecz – nadgryzioną  ciemno brązową tabliczkę czekolady, która do dziś znajduje się w Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Wielkim miłośnikiem czekolady był August II Sas, za czasów którego powstała pierwsza w Polsce kawiarnia. Rok 1851 był najważniejszym momentem w historii polskiej czekolady. Karol Wedel otworzył przy ulicy Miodowej 12 w Warszawie własny sklep, a przy nim parową fabrykę czekolady. Polacy mogli spróbować pitnej czekolady wyprodukowanej przez Karola Wedla. Wyroby czekoladowe stały się hitem i królują na naszych stołach aż do dziś.

Galeria zdjęć


Zapisano